Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım 

İlk Yardım 

Su, dünyanın biyomlarının çoğunun ana bileşenidir. Aynı zamanda birçok madde için en iyi çözücü ve yaralanmaları ve hastalıkları tedavi etmek için güçlü bir ajandır. Yanıklar, donma ve ısı şoku için ilk yardım, birincil tedavi yöntemi olarak su kullanılarak yapılabilir.

Sürtünmeden kaynaklanan yanıklar genellikle ısı kaynağı durdurularak tedavi edilir. Örneğin, birisi sıcak bir cisme eliyle dokunursa cildinde yanık yaşayabilir. Bu tür bir yaralanmayı tedavi etmek için kişiyi hemen ısı kaynağından uzaklaştırın. Tıbbi yardım gelene kadar onları sıcak ve sessiz tutun. Ardından, tamamen iyileşene kadar yaralı bölgeyi ılık su veya steril solüsyonla nazikçe temizleyin. İyileşme sürecini hızlandırmak için kremler veya merhemler uygulamayın çünkü bunlar uzun vadede işleri daha da kötüleştiren zararlı maddeler içerebilir.

Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım
Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Aşırı efordan veya altta yatan sağlık sorunlarından kaynaklanan sıcak çarpması tıbbi tedavi gerektirir. Sıcak çarpması belirtileri arasında ağır terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve diğerleri arasında baş ağrısı bulunur. Birinin sıcak çarpması geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, sakallarında ve ayak parmaklarında kılcal kızarıklık veya peteşi olarak bilinen kızarıklık olup olmadığını inceleyin. Ayrıca, kuru mukoza zarları ve susuzluğun eşlik ettiği serin cilt ile ağır solunum ve nabız oranlarına sahip olabilirler.

Tıbbi yardım gelene kadar onları hemen klimalı bir ortamda yatırın. Tedavi edildikten sonra, tekrarlayan nöbetler bu durumun iki haftada bir tekrarlamasına yol açabileceğinden, en az iki hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Ayrıca aşırı alkol tüketiminden kaçının çünkü bu, insanları daha da susuz hissettirebilir ve sıcak çarpması yaşama ihtimallerini artırabilir.

İlk Yardım Sertifikasını Kimler Alır?

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım Süreci Nasıl Oluyor?

Donma, aşırı soğuğa maruz kalmanın bir sonucudur ve daha sonra iyileşmede etkilenen bölgelerden kan akışını teşvik etmek için ılık su veya yağla doldurulmuş el ısıtıcıları kullanılarak ısı uygulanarak tedavi edilebilir. Sadece bir parmak veya ayak parmağını içeren soğuk ısırmasını tedavi etmek için, etkilenen doku bölgelerinde artan kan akışı nedeniyle ağrının yanı sıra iyileşmede daha sonra bölgeye duyu geri dönene kadar doğrudan o kısma ılık su uygulayın.

Soğuk ısırmasından etkilenen ayağın tamamı gibi tüm uzuvda birden fazla alan varsa, bu işlemi başka birinin yapmasını sağlayın çünkü bunu tek başına yapmak belirli bir bölgeye sıcaklık uygularken koordinasyon eksikliğinden dolayı daha derin doku hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım İşlemi ?

İlk yardım, yaralanan veya hastalanan bireylerde yaralanma ve hastalıkların temel bakım ve tedavisidir. İlk yardım genellikle yanık, donma veya ısı şoku geçiren kişilere verilir. Üç tür yanık, donma ve ısı şoku genellikle ilk yardımla tedavi edilir. Ek olarak, yanıklar için ilk yardım, yaralı bölgenin soğutulmasını, kirleticilerin uzaklaştırılmasını ve steril bir ortamın korunmasını içerir. Hastayı daha fazla hasar veya ölümden kurtarabileceğinden, her türlü yanık için ilk yardım yapılması önemlidir.

Vücuttaki dokular alevler veya sıcak nesneler tarafından hasar gördüğünde yanıklar meydana gelir. Örneğin elinize sıcak çay dökülürse ciltte ciddi yanıklara neden olabilir. Elektrik yanıklarına maruz kalırsanız, elektrik çarpması da yanıklara neden olabilir. Çözücü veya patlayıcı madde gibi zararlı bir şey alırsanız, kimyasal bileşiklerden yanıklara da maruz kalabilirsiniz. Cildinizdeki fiziksel hasar, güneş ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu güneş çarpması sonucu yanıkları gibi yanıklara da neden olabilir. Yanıklar ağrılıdır ancak genellikle yaşamı tehdit edici değildir; ilk yardım uygulaması olmadan tıbbi olarak tedavi edilebilirler.

Donmaya Karşı İlk Yardım Süreci

Vücudunuz herhangi bir şekilde çok fazla oksijen kaybettiğinde donma meydana gelir. Hayatta kalmak için yeterli oksijenin olmadığı aşırı soğuk ortamlarda meydana gelebilir. Örneğin, kışın Ağrı Dağı’na tırmanırsanız, yüksek irtifalarda yaşamı sürdürmek için yeterli oksijen yoktur. Bu yüksekliklerde donmuş yanaklar, kanınızın tüm vücudunuzda doğru şekilde hareket etmesini sağlamak için yeterli oksijen olmadığını gösterir.

Yüzünüz, vücudunuzun diğer bölümlerinden daha fazla kan damarı içerdiğinden ve sıcağa duyarlı cilde göre daha fazla soğuğa duyarlı cilt içerdiğinden, vücudunuzun donmaya en duyarlı bölümüdür. Donmuş kan damarları oksijen eksikliği nedeniyle maviye döner ve ölüm gerçekleşmeden önce iyileşmek için tıbbi yardım gönderilebilmesi için uyarı sinyalleri gönderir.

Yangın Sertifikası

Leave a Reply